Categories

  • Subscription
  • Single issues
  • Plant nutrient calculators
  • Reports

Graanstro bevat een vorm van silicium die het vochthoudend vermogen van de grond vergroot. Wetenschappers hebben dit effect van deze siliciumvorm aangetoond in veldproeven op droogtegevoelige zandgronden. Ze pleiten voor het inwerken van stroresten na de graanoogst, omdat de voorraad van dit silica anders afneemt en de vochthoudendheid van de grond terugloopt. Vochthoudende grond wordt volgens hen steeds belangrijker nu groeiseizoenen droger worden door klimaatverandering.

Granen en grassen nemen van nature veel silicium op uit de grond. Ze slaan dit silicium op als amorf silica – een bijzondere vorm van siliciumdioxide. Amorf silica geeft gewassen extra weerstand tegen ziekten, plagen en andere vormen van stress. Via stroresten kan dit silica weer in de grond belanden en ten goede komen aan het volggewas. Amorf silica uit stroresten vergroot bovendien de vochthoudendheid van de grond. Gewassen beschikken daardoor over meer water bij de wortels, wat het overbruggen van droge perioden gemakkelijker maakt. Wetenschappers hebben deze eigenschap van amorf silica aangetoond in proeven op droogtegevoelige zandgronden in het oosten van Duitsland. Het inwerken van stroresten na de graanoogst is een goede manier om de vochthoudendheid van de grond te verbeteren, aldus de onderzoekers in het populair-wetenschappelijke tijdschrift Plant nutrition courier. Ze ontdekten ook dat zomertarwe minder water verdampt op gronden die zijn verrijkt met amorf silica. Het digitale magazine Plant nutrition courier publiceert de jongste resultaten van dit onderzoek naar de rol van amorf silica in de grond.

Interen
Amorf silica onderscheidt zich van de grote bodemvoorraad aan silicium in zand en kleimineralen. Dit silicium is niet voor planten opneembaar en het verweert niet of nauwelijks. Graantelers die het stro afvoeren, teren in op de voorraad amorf silica in de grond. Regelmatig bekalken van de grond verhult echter het verlies aan amorf silica. Het verhogen van de pH versnelt namelijk de vertering van siliciumhoudende gewasresten en ander organisch materiaal. Gewassen nemen de vrijgekomen silica op en bij de oogst verdwijnt dit voorgoed van de akker. De bodemvoorraad amorf silica loopt daardoor terug. Op den duur neemt daardoor het vochthoudend vermogen van de grond af, waarschuwen de Duitse wetenschappers in de Plant nutrition courier. Ze vinden een goede vochthoudendheid van de grond van groot belang nu groeiseizoenen droger worden door klimaatverandering.

Het silica-onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van het Centrum voor Agrarisch Landschapsonderzoek en van de universiteiten van Bayreuth en Potsdam. Naast graanstro hebben ze ook industrieel geproduceerde amorfe silica als bodemverbeteraar getest. Dit materiaal heeft dezelfde werking als amorf silica uit stro, maar is vele malen duurder. Een betaalbaar industrieel alternatief hebbende de onderzoekers nog niet gevonden, en ook geen schone reststroom met voldoende amorf silica. Graanstro is daarom verreweg de goedkoopste bron van dit vochtvasthoudende silica.

    04-07-2022 11:29